Textilmuseet
Öppet idag 12-16
Öppet idag 12-16
Textilmuseet

Textil Kraft

I basutställningen om textilindustri möter besökarna en spännande berättelse från industrialiseringens samhällsomvandling till dagens innovationsmiljöer. Utställningen är en dramatisk iscensättning av den lokala utvecklingen i Borås och Sjuhärad speglad i de villkor som präglar dagens masstillverkning utomlands.

Fabriken utgör utställningens hjärta. På textilmaskinerna visas hur processen går till från fiber till färdigt tyg. Dunket från maskinerna och doften av olja är närvarande i hela lokalen. Människors arbete, liv och strävan efter bättre villkor både historiskt och idag är centralt för berättelsen.

Omstörtande industrialisering och teknisk utveckling ger förutsättningar för en blomstrande industri. Konsumtion och miljöfrågor problematiseras och besökarna får möjlighet till egen reflektion. Naturligtvis ges även en inblick i vad textilindustrin kan representera idag med forskning och utveckling som central ingrediens. Textil Kraft är utställningen om textilindustrins betydelse, stora bredd och många sidor – här och då, där och nu.

Årets Utställning 2016

Textil Kraft belönades med utmärkelsen Årets utställning 2016!  Juryns motivering:
"Relevant och högaktuellt synar och medvetandegör utställningen Textil kraft konsumtionens olika sidor utifrån textilindustrin. Med jämförelser och paralleller mellan här och då samt där och nu bidrar utställningen till att förstå historien, omvärlden och dess relation till samtiden. En robust och skarp utställning som ger en stark samtidsrelevans genom att spegla lokal historia och utveckling mot global nutid samt konsekvenserna av massproduktion och masskonsumtion av textilier."

Utmärkelsen delas årligen ut av föreningen Forum för utställare. Genom priset är Textilmuseets utställning Textil Kraft erkänd som Sveriges bästa utställning 2016!

Digital visning av Textil Kraft

Maskinvisningar: Från bomullsbal till färdig väv

Kardmaskin, sträckmaskin, slubb, selfaktor, rundstickmaskin – det finns otaliga maskiner för textilindustrins många tillverkningsmoment. En stor samling textilmaskiner visas i Textil Kraft. I filmerna nedan presenterar maskinteknikerna Peter och Mikael hur tillverkningen i dessa maskiner kan se ut.

 

Del 1: Från bomullsbal till färdigt garn

Del 2: Vävstolar och stickmaskiner

Maskinvisningar

Följ med på en maskinvisning! Under dessa visningar kör vi igång textilmaskinerna i utställningen Textil Kraft och berättar mer om produktionen från fiber till färdigt tyg.

Visningen är ca 45 minuter lång och ingår i din entrébiljett. Du behöver inte föranmäla dig.

Kommande maskinvisningar uppdateras löpande i avsnittet visningar.

Utställningen visas på Textilmuseets entréplan. Mer information hittar du i avsnittet Hitta hit.

Besök Textilmuseet

Skaraborgsvägen 3A, Borås

Öppettider den här veckan

MåndagStängt
Tisdag12-16
Onsdag12-16
Torsdag12-16
Fredag12-16
Lördag12-16
Söndag12-16

Entréavgifter