Textilmuseet
Öppet idag 12-17
Öppet idag 12-17
Textilmuseet

Korsettkriget

En kamp om kvinnlighetens former vid förra sekelskiftet

I slutet av 1800-talet hamnade korsetten i centrum för het debatt i Sverige. Ett litet klädesplagg blev en stor politisk fråga. Korsetten blev faktiskt ett ideologiskt slagfält, något som utlöste diskussioner om makt, kön, identitet och klass. Om kvinnlighetens former och gränser. Om dåtiden, nutiden och framtiden.

I utställningen Korsettkriget – en kamp om kvinnlighetens former vid förra sekelskiftet möter du ett ojämlikt Sverige där det var skillnad på människor. Framför allt var det skillnad mellan kvinnor och män. Och det skulle synas.

Kvinnor och män sågs som varandras motsatser, och det påverkade nästan allt i samhället. Vem som gjorde vad i hemmet, vem som jobbade och med vad, hur kvinnor och män kunde klä sig och bete sig, vem som kunde rösta och påverka politiken.

Samtidigt skedde en stor förändring i människors sätt att bo, leva och arbeta. Istället för att bo på landsbygden och arbeta med jordbruk flyttade många människor till städerna för att jobba i fabriker och butiker. Det var så omskakande och dramatiskt att världen aldrig blev sig lik. I städerna uppstod nya grupper: den förmögna borgarklassen och den fattiga arbetarklassen.

Mitt i allt detta fanns ett litet klädesplagg – korsetten. Den var ett sätt att framhäva den kvinnliga kroppens former, att visa tydligt att den som bar korsetten var kvinna och inget annat. När kvinnor började kräva att bli myndiga, få rösträtt och ha tillgång till utbildning uppstod även en diskussion om kvinnors kläder.

De som var emot korsetten menade att det var fåfängt att använda korsett. Dessutom var den farlig för hälsan och passade inte i ett modernt samhälle. Men det visade sig snart att kvinnors relation till korsetten var komplicerad. Vissa försvarade den. De menade att korsetten var både anständig, hälsosam och modern istället för utmanande, skadlig och föråldrad. Kriget mot korsetten blev ett krig om korsetten.

Prova på hur det är att bära korsett!

I utställningen kan du prova på hur det är att göra olika övningar med snörad korsett; Hoppa hage, lyfta kettlebell (7 kg), bära tyngdtäcke runt midjan (7 kg), göra plankan och situps. Se när Henric Bagerius provar på hur det är att bära korsett med hjälp av Textilmuseets intendent, Viktoria Holmqvist, på UR Play: https://urplay.se/program/229017-sverige-forskar-det-svenska-korsettkriget Länk till annan webbplats.

Utställningen Korsettkriget – en kamp om kvinnlighetens former vid förra sekelskiftet har producerats av Kvinnohistoriskt museum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Umeå. Utställningen har utvecklats i nära samarbete med Henric Bagerius, historiker vid Örebro universitet.

Välkommen till invigning!

Lördagen 14 september kl. 13.00 - fri entré!
Läs mer här.

Utställningen visas i lilla hallen, plan 2.
Mer information hittar du i avsnittet hitta hit. Länk till annan webbplats.

Besök Textilmuseet

Skaraborgsvägen 3A, Borås

Öppettider den här veckan

MåndagStängt
Tisdag12-17
Onsdag12-17
Torsdag12-19
Fredag12-17
Lördag12-16
Söndag12-16

Entréavgifter

Fri entré för alla: torsdagar kl. 17.00 - 19.00